21. mars 2013

Henry Chadwick og Augustin


Jeg har nettopp lest Henry Chadwicks posthume Augustin-biografi. Boken er opprinnelig skrevet i 1981, men ble funnet i Chadwicks papirer etter hans død. Den ble utgitt i 2009, med et forord av selveste Peter Brown.

H. Chadwick, Augustine of Hippo: A LifeOxford-professoren Chadwick var en nestor innen forskningen om den tidlige kirken, ikke minst om Augustin, men det betyr ikke at han overlesser leseren med detaljer og betraktninger omkring den nordafrikanske biskopens liv og virke. Boken er kortfattet, uten at den synes for kortfattet  - mange korte innføringer komprimerer stoffet så det til slutt blir ubegripelig -. Chadwick har nådegaven å velge ut de viktigste temaene i kronologisk følge, sette dem i kontekst med samtiden, og la leseren sitte igjen med følelsen av å ha forstått noe. Man kjenner at man har fått et innblikk i Augustins forfatterskap - forfatteren begynner ikke fremstillingen med Confessiones slik vanlig er, men løfter frem dette essensielle verket først når det faller naturlig i forfatterskapets kronologi.

Kanskje den største hederen man kan gi en forfatter-biografi er å si at den gir en lyst til å lese mer av hva den omtalte personen selv skriver. Chadwick analyserer Augustins verker og tanker på en forbilledlig måte, men lar det tydelig fremgå at dette ikke er uttømmende. I Chadwicks Augustin-biografi skjønner man at man bare har fått smaksprøver, men nøye utvalgt av en mesterkokk, av hva kirkefaderen kan by på. Det gir ihvertfall meg lyst til å sette meg ned med grunntekstene. Og det har jeg tenkt til å gjøre.Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar